HASAP GASTRO Consulting s.r.o.

HASAP GASTRO Consulting, s.r.o.
Durychova 101
142 01 Praha 4 – Lhotka
tel: | +420 261 220 532 | email: | |
fax: | +420 261 220 498 | www: |
Popis:
Firma HASAP GASTRO Consulting, s.r.o. vznikla v roce 2001 podle požadavků gastronomických provozů jako nezávislá firma nabízející pomoc při uvádění nově vznikajících zákonů a vyhlášek, které jsou platné a určující pro oblast gastronomie a společného stravování, do praxe. Jedná se o zákon Ministerstva zdravotnictví č.258/2000 Sb. „O ochraně veřejného zdraví“ a prováděcí vyhláškou č. 137 / 2004 Sb." Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných " , platnou od 1. dubna 2004 a vyhláškou Ministerstva zemědělství č.147/1998 Sb. „O způsobu stanovení kritických kontrolních bodů v technologii výroby“ (včetně novelizací). Tyto zákony a vyhlášky určují hygienické standardy pro oblast stravovacích služeb s povinností zavedení systémů SVP a kritických kontrolních bodů H.A.C.C.P. při výrobě pokrmů.
Systém H.A.C.C.P. je aktivní strategie vyhledávání takových procesů ve výrobě pokrmů, v nichž hrozí největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti.
H.A.C.C.P. stanovuje, vyhodnocuje a kontroluje rizika, která by mohla ovlivnit zdravotní nezávadnost potravin a pokrmů. Dále zabezpečuje výrobu jak po technologické, tak po stránce a zvyšuje prestiž celého provozu. Správné dodržování zamezuje vzniku různých onemocnění.
H.A.C.C.P. je zkratka anglických slov Hazard Analysis Critical Control Points. Volně přeloženo - Analýza rizik a tvorba kritických kontrolních bodů.
Hazard - znamená riziko nebo nebezpečí vzniku nákazy, poranění nebo podobnou újmu na zdraví člověka. V případě epidemií jde samozřejmě o ohrožení většího počtu lidí.
Analysis - to je analýza pravděpodobnosti vzniku kontaminace pokrmů. Hodnotí se závažnost této kontaminace a také to, proč a jak nebezpečí vzniklo.
Critical Control Points - kritické kontrolní body označují tu určitou fázi výroby, ve které hrozí riziko kontaminace a kterou se snažíme kontrolovat a vznikající nebezpečí minimalizovat.