Home | Dnes je 16.12.2019
AKTUALITY

Závěrečná zpráva projektu „Zásady moderní přípravy jídel“

UNIHOST Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR, z.s. má uzavřenou dlouholetou Dohodu o spolupráci s Moravskoslezským krajem. Tato dohoda se týká především spolupráce UNIHOSTu se středními gastronomickými školami Moravskoslezského kraje. V letošním roce jsme se v naší činnosti zaměřili především na spolupráci s těmito odbornými gastronomickými školami v našem kraji. Využíváme odborných znalostí našich členů, hlavně šéfkuchařů, kteří se v minulých dvou až třech letech postupně vraceli domů ze svých zahraničních cest. Své znalosti nám nabídl například šéfkuchař pan Tomáš Braczek, který vařil v několika špičkových restauracích v Anglii, dále pak šéfkuchař pan David Valíček, který vařil ve Francii, Anglii a také na Bahamských ostrovech.
Spolu s odborem školství Moravskoslezského kraje, který celý projekt financoval, jsme uspořádali od dubna do listopadu 2019 sérii šesti workshopů „Zásady moderní přípravy jídel“ přímo v gastrocentrech jednotlivých škol, určených jak pro učitele odborného výcviku, tak pro vybrané žáky, které kuchařské řemeslo zajímá a chtějí vidět na vlastní oči, jak se připravuje celé menu na dané téma. Přínosem pro všechny bylo nejen samotné vaření, ale i možnost seznámit se se zážitky šéfkuchařů z jejich zahraničního působení, kdy základem pro získání jejich znalostí byla velmi tvrdá práce a hlavně zájem o obor. Podle reakcí učitelů odborného výcviku i jednotlivých žáků, kteří se mohli zúčastnit těchto workshopů i opakovaně, přinesly tyto praktické ukázky špičkové kuchařské práce mnoho zajímavých zkušeností. Postupně se přihlašoval stále větší počet žáků, takže nakonec se workshopů mohli zúčastnit jen ti nejlepší, kteří o obor projevují dlouhodobý zájem.


Workshopy se konaly v těchto školách a s těmito tématy:


Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: Zvěřina a lesní plody. Termín konání 3.4.2019, lektor Tomáš Braczek, zúčastnilo se 12 učitelů a 12 žáků. Natáčela TV POLAR a TV RELAX. Akci navštívil i náměstek hejtmana kraje pro školství pan Stanislav Folwarczny.


Střední škola služeb Bruntál: Sezónní zelenina – chřest na jídelním lístku. Termín konání 28.5.2019, lektor Tomáš Braczek, zúčastnilo se 12 učitelů a 11 žáků. Natáčela TV POLAR. Workshop se konal na pracovišti odborného výcviku Hotel Hvězda.


Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola Opava: Zelenina, ovoce, speciální saláty. Workshop se konal na odborném pracovišti restaurace Terasa. Termín konání 24.9.2019, lektor David Valíček, zúčastnilo se 16 učitelů a 17 žáků.


Albrechtova střední škola Český Těšín: Drůbež a podzimní zelenina. Termín konání 8.10.2019, lektor David Valíček, zúčastnilo se 16 učitelů a 16 žáků.


Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka: Svatomartinské menu. Termín konání 7.11.2019, lektor Tomáš Braczek, zúčastnilo se 13 učitelů a 14 žáků.


Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm: Úprava ryb pro menu. Termín konání 26.11.2019, lektor Tomáš Braczek, zúčastnilo se 13 učitelů a 14 žáků.


Dle projektu se mělo zapojit 45 učitelů a zúčastnilo se celkem 82 učitelů a 84 žáků.
Po vyhodnocení celé akce, která byla velmi přínosná pro všechny zúčastněné, jsme se rozhodli v tomto projektu pokračovat i v příštím roce a organizovat praktické ukázky práce v gastronomickém oboru nejen pro školy, ale i pro naše členy z řad hoteliérů a provozovatelů restaurací.

 

Ing. Zdeněk Blinka, předseda představenstva UNIHOSTu


Diskuse:
Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

Další články: 339
Reklamní partneři:

www.montycon.cz   www.romanabennet.cz

Mapa webu RSS
redakční systém, tvorba www stránek, webdesing, e-shop, jak založit internetový obchod