Home | Dnes je 21.09.2017
AKTUALITY

Gastro festival Ostrava 2012 - závěrečné hodnocení

UNIHOST Ostrava, Ostravské výstavy, a.s. a Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků ČR pořádaly 12. ročník Gastro festivalu Ostrava, který se konal ve dnech 18. – 19.10.2012 na výstavišti Černá louka v Ostravě. V letošním roce byl tento festival spojen s regionálním kolem soutěže Gastro Junior – Bidvest Cup 2012/2013, a tím celá tato akce získala na významu, protože vítězové postupují do celostátního kola, které se bude konat v lednu 2013 v Brně.

 

Záštitu nad Gastro festivalem Ostrava opět převzali náměstkyně hejtmana MSK Mgr. Věra Palková a předseda Krajské hospodářské komory MSK Ing. Jan Březina.

 

Soutěžní část a doprovodné soutěže Gastro festivalu byly pořádány ve spolupráci a s finanční podporou těchto partnerů a sponzorů: Moravskoslezský kraj, Krajská hospodářská komora MSK, CzechTourism, Budweiser Budvar, Montycon Gastro s.r.o., Kofola, Helsinki Group, La Boheme Cafe, MAKRO, Palfrig Ostrava.

 

Těžištěm Gastro festivalu byla soutěžní přehlídka žáků gastronomických škol. Za podpory široké veřejnosti soutěžilo 21 integrovaných, hotelových a odborných škol a odborných učilišť nejen z Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského kraje, ale i z Vysočiny a jihomoravských měst. Hlavní soutěže byly zaměřeny na ověření a prezentaci klíčových a odborných kompetencí kuchařů, číšníků, cukrářů a baristů.

 

V letošním roce se mladí kuchaři museli poprat s přípravou čtyř porcí moderního  teplého pokrmu v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla vepřová pečeně s kostí bez panenky v kuchyňské úpravě. Záleželo na každém soutěžícím jak nejlépe, v jakém poměru a množství využije nabízených 600 až 650 gramů masa. Neméně důležité bylo i to, jakým způsobem, správně technologicky zpracují vepřové maso, využijí moderních pracovních postupů, kulinářských úprav a v neposlední řadě vykalkulují cenově přijatelný pokrm. Vytvořením moderního českého pokrmu tak juniorští kuchaři přispěli k propagaci české kuchyně, k její popularizaci a prosazení v rámci mezinárodní gastronomie.

 

Soutěžící cukráři připravovali čtyři porce moderního teplého nebo studeného moučníku za použití bramborového těsta, rovněž v časovém limitu 45 minut. Základem moučníku muselo být těsto připravené z vařených nebo syrových brambor. Moučník musel obsahovat surovinu z tajného koše a byl koncipován jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Součástí dezertu mělo být i určité množství ovoce. Soutěžící měli všechny suroviny vhodně zpracovat a zakomponovat do moučníku.

             

Pro číšníky byl stanoven soutěžní úkol skládající se ze dvou částí: a) příprava teplého moučníku pro dvě osoby před zraky hostů, dle současných trendů moderní gastronomie, včetně servisu a b) podávání šumivého vína k teplému moučníku a servis.

 

Práci kuchařů bedlivě sledovala, hodnotila a degustovala, během soutěžního úkolu a před podáváním, odborná komise pod vedením pana Jakuba Sedláčka, předsedkyní hodnotitelské komise oboru cukrář byla paní Pavlína Berzsiová, AKC ČR a předseda číšnické komise byl pan PaedDr. Jaroslav Morávek. Členy hodnotitelských komisí deleguje AKC ČR a  AČ ČR.

 

V průběhu soutěže byli mladí kuchaři, cukráři a číšníci velice pozorně sledováni nejen odbornými komisaři, ale také svými spolužáky, mnoha návštěvníky a zástupci médií.

 

Dne 18. října 2012 se uskutečnila i Dýňová carvingová show, soutěž řezbářů CZECH CARVING CUP 2012. Celostátní soutěž ve vyřezávání dýní, letos na téma HALLOWEEN, se koná již od roku 2003 v rámci Gastro festivalu Ostrava.

 

Dne 19. října 2012 pak proběhly další soutěže Gastro festivalu a to Dovednostní čepování piva a soutěž baristů v přípravě kávy cappuccina, espressa a kávového nápoje.

V čepování piva se nejlépe umístila děvčata ze SŠ prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě–Porubě. 1. místo získala Tutková Lucie,  2. místo Rácová Nikola a na 3. místě skončil Novák Daniel ze SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě. V této soutěži zápolilo 38 žáků ze 14 středních škol.

 

Baristické soutěže se zúčastnilo 5 baristů. Nejlépe si vedla Havlíková Kristýna ze SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek–Místek, 2. místo obsadil Luštinský Václav ze SŠ hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm a 3. místo Mlkvik Jan ze SOŠ Třineckých železáren z Třince.

 

Po oba dva dny byly vystaveny v prostorách pavilonu A číšnické tabule na volné téma, kterými se prezentovalo 9 středních škol a které hodnotila laická veřejnost.

 

Nejvíce hlasů získala a na 1. místě se umístila SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava, na 2. místě se umístila SŠ hotelová, obchodní a polygrafická Český Těšín a na 3. místě SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek.

 

Všechny soutěže Gastro festivalu a Gastro junioru byly zakončeny slavnostním vyhlášením vítězů, zhodnocením jejich výkonů a předáním diplomů, pohárů a cen.

 

Velký podíl na úspěšném průběhu měli sponzoři celé akce, kterým patří poděkování.      

 

Účast v soutěži je prestižní záležitostí gastronomických škol. Napomáhá žákům,jejich trenérům i školám držet krok s novinkami v oboru. Pedagogové odborníci pak následně mohou získané informace využít ve výuce pro aktualizaci učiva a zavádění nové gastronomické techniky do škol, mohou ovlivnit používání nových výrobků a specialit a budou jistě napomáhat uvádění nových gastronomických trendů do praktického života. Školy pak mohou následně přibližovat kompetence absolventů aktuálním potřebám trhu práce.

 

Gastro festival Ostrava již má svou tradici a slouží k propagaci a zviditelnění našeho města i kraje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí, a tím napomáhá i rozvoji cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji.

 

Karla Bubová

tajemnice UNIHOSTu


Diskuse:
Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

Další články: 317
Reklamní partneři:

www.montycon.cz   www.romanabennet.cz

Mapa webu RSS
redakční systém, tvorba www stránek, webdesing, e-shop, jak založit internetový obchod