Home | Dnes je 21.11.2017
AKTUALITY

Příliš tvrdou vyhlášku se podařilo zmírnit

Nepříjemných předpisů, které svazují podnikání v restauračních zařízeních, přibývá. Příkladem je nechvalně proslulá vyhláška 107 z loňského roku, která podle odborníků reagovala na požadavky z Bruselu, ale v mnoha případech mnohem přísnější dikcí, než bylo nutné. Čeští úředníci požadovali po hospodských zavedení bezdotykových baterií, z nichž každá stojí kolem deseti tisíc korun. Přitom podle předpisů EU stačí do běžné restaurace jednoduší typ baterie asi za tisíc korun.
Novela této vyhlášky, která je účinná od dubna letošního roku, již požaduje méně nákladné baterie. Novela naštěstí přinesla zmírnění vyhlášky 107 i ve způsobu výdejů jídel. Z původních tří hodin se podařilo v novele prosadit výdejní dobu pro tzv. hotovky na čtyři hodiny.
Novela také otevřela cestu progresivním technologiím do hospod, protože mnohem racionálněji upravuje parametry pro zchlazování pokrmů. Vyhláška 107 požadovala zchlazení pokrmů ze 70 stupňů C na dva stupně za 90 minut. To dokázala splnit jen nejdražší zařízení (tzv. šokéry) na trhu. Novele stačí zchlazení ze 60 na 10 stupňů za dvě hodiny, s dalším dochlazením na čtyři stupně, při nichž se mají pokrmy uchovávat. Toto dokáží již splnit cenové přístupnější zařízení. Minulá vyhláška také vyžadovala stavební oddělení určitých prací v restaurační kuchyni, což ve starších objektech nebylo prakticky možné. Novela se spokojuje s organizačním oddělením těchto činností.


Diskuse:
Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

Další články: 318
Reklamní partneři:

www.montycon.cz   www.romanabennet.cz

Mapa webu RSS
redakční systém, tvorba www stránek, webdesing, e-shop, jak založit internetový obchod