Home | Dnes je 21.11.2017
AKTUALITY

Označování alergenů v restauracích

Nejasné podmínky zveřejňování alergenů a chybějící legislativa začínají znepokojovat mnoho provozoven poskytujících stravovací sužby, nejen školní jídelny, ale také restaurace, hotely a prodejce potravin.

 

Když provozovna společného stravování zákazníkům podává potravinu v původním obalu, musí být veškeré povinné údaje včetně obsažených alergenů uvedeny na obalu potraviny. Písemná informace o alergenech obsažených v pokrmech může být zákazníkovi předána několika způsoby, vyvěšením, umístěním na viditelném místě v provozovně, dále uvedením přímo v jídelním lístku nebo předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání.

 

Zákazníkovi musí být vždy prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy, a to upozorněním viditelně umístěnou větou: "Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka," které by mělo být součástí jídelních lístků nebo vyvěšeno u nabídky restaurace. Podstatné je, že povinnost tuto informaci předat má provozovatel restaurace pouze po vyžádání zákazníkem. Pro účely písemné informace o alergenech může sloužit jak receptura pokrmu, která může být rozšířena pro tento účel o informaci o obsahu alergenů, tak prostý seznam s výpisem názvu pokrmů a obsažených alergenech, samotný jídelní lístek (pokud se provozovatel rozhodne zde tuto informaci uvádět).


Přílohy
pdfAlergeny [pdf, 329 kB]
Diskuse:
Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

Další články: 318
Reklamní partneři:

www.montycon.cz   www.romanabennet.cz

Mapa webu RSS
redakční systém, tvorba www stránek, webdesing, e-shop, jak založit internetový obchod