Boom minipivovarů
Přestože spotřeba piva na osobu klesá, Češi stále zůstávají národem pivařů. České pivo však už dávno není pouze plzeň. Do popředí se začínají dostávat malé regionální pivovary a také minipivovary. Zaujímají pouze zlomek trhu, ale jejich počet rychle stoupá.
Ekonomická krize a zvyšování daní nutí Čechy měnit návyky a konzumaci piva přesouvají z hospod a restaurací do svých domovů. Velké pivovary tak drží nad vodou především export, který vloni dosahoval rekordních hodnot. Na oblibě získávají nealkoholická piva a ovocně ochucená piva s nižším obsahem alkoholu. Pivovary už dávno také nevyrábějí pouze desítku a dvanáctku, ale nabízejí mnohem širší sortiment, od jedenáctek přes nefiltrovaná piva až po silná patnácti- a vícestupňová piva.
Česko zažívá rozmach minipivovarů
Zatímco velké pivovary se čím dál více dívají směrem do zahraničí, v Česku sílí poptávka po pivu z malých regionálních pivovarů a minipivovarů. Restauratéři a hospodští už začínají malým pivovarům dávat šanci, a přestože cena pivních speciálů je vyšší než u „klasických„ piv, své zákazníky si rozhodně nacházejí.
Především minipivovary a restaurační pivovary (výstav do 10 tisíc hektolitrů piva za rok) se stávají velkým hitem, jejich počet dosáhl vloni čísla 160 a další se budují. Ročně přibývá okolo dvaceti minipivovarů. Nejvíce se jich nachází ve Středočeském kraji, následuje Praha a Jihomoravský kraj. Nejméně minipivovarů zatím funguje v Libereckém kraji. „Předpoklad je, že v nejbližších čtyřech až pěti letech dosáhneme počtu až 250 minipivovarů,„ myslí si Jaroslav Řehůřek, šéfredaktor časopisu Svět piva.
Minipivovary přitom začaly v Česku vznikat až po roce 1990. V té době existoval jediný minipivovar, a to minipivovar U Fleků. Během devadesátých let začalo jejich množství narůstat, ale opravdový boom nastal až po roce 2004. Podle majitelů minipivovarů za to může především zvýšená poptávka lidí. Čechům totiž došla trpělivost s „unifikovanou„ výrobou, kdy největší tuzemské pivovary přebraly mezinárodní koncerny, a začali místo toho vyhledávat chuťově pestřejší piva.
V roce 2011 se navíc více než třetina pivovarů spojila a založila Českomoravský svaz minipivovarů. V současnosti má asociace 57 činných členů a tři přispívající. Mezi její nejznámější a nejúspěšnější členy patří například minipivovary U Fleků, Kocour Varnsdorf, Matuška Broumy, Pivovarský dům.
Svazu minipivovarů se minulý rok podařilo uspořádat na Pražském hradě Festival minipivovarů, kde až 50 minipivovarů nabízelo degustaci svých výrobků a rozšiřovalo povědomí lidí o své činnosti. Přestože se počet minipivovarů a restauračních pivovarů výrazně zvyšuje, pro velké pivovary nepředstavují vážnou konkurenci. Na celkovém trhu s pivem se totiž podílejí 0,8 až jedním procentem.
Malé pivovary začínají objevovat i hospodští
Zatímco minipivovary tvoří jen zlomek pivního trhu, v případě malých nezávislých a regionálních pivovarů (výstav do 200 tisíc hektolitrů piva ročně) jde již o významný podíl. Malé pivovary zaujímají asi 25 až 27 procent, když přesné číslo kolísá v jednotlivých letech podle počasí, zájmu zákazníků, a tím dosaženého výstavu.
Celkově definici malého nezávislého pivovaru splňuje přes 30 společností. Podle odborníků získávají malé pivovary stále více na významu. „Protože stoupají ceny některých druhů piv u některých pivovarů, začínají se ve většině rajonů točit regionální piva,„ říká Jaroslav Řehůřek.
Oproti pivovarnickým gigantům to menší pivovary nemají lehké. Hospody a restaurace uzavírají smlouvy s vysokým finančním plněním od dodavatelů nejrozšířenějších značek, které nepřipouštějí točení jiných piv. „Dnes se dostat na pípu v hospodě je takový malý zázrak. A lahvové pivo v potravinových řetězcích – tam jsou smluvní podmínky pro malé pivovary přímo likvidační. Je to tak trochu v rukou hospodských, kdy koruna rozhoduje o tom, co budou pít hosté, kterým to nemusí zrovna vyhovovat,„ vysvětluje Václav Vyvadil z Pivovaru Ferdinand. Řada hospod a restaurací se v poslední době snaží piva z malých pivovarů svým zákazníkům nabízet. Vznikly restaurace, které vysloveně nabízejí jenom regionální piva. Povětšinou se ale nejedná o stálou nabídku a restauratéři jednotlivé regionální značky střídají během roku a mají je jako doplněk ke stále nabídce.
Přesně tímto způsobem funguje třeba sportovní hospoda U Krychle v Praze. Její provozovatel Jiří Valášek potvrzuje, že o regionální značky a jejich speciály mají lidé zájem. „Mám zákazníky, kteří vysloveně chodí jen na speciály. Zájem je poměrně značný a nikdy se nám nestalo, že bychom sud se speciálem nevyčepovali,„ doplňuje Valášek.
Jsou dražší, konkurují kvalitou
Malé pivovary a minipivovary mají oproti velkým pivovarům řadu výhod i nevýhod. Mezi výhody patří skutečnost, že většinu své produkce dodávají odběratelům „okolo komína„, tedy do vzdálenosti 50 km. Velmi často vyrábějí kromě běžného sortimentu i některé speciální a netradiční druhy piv. Tento speciální sortiment často využívají k různým slavnostem v regionu a ve městě, k různým svátkům a jiným příležitostem. Protože se jedná o menší množství piva, což si nemohou dovolit větší pivovary, mají dobrý odbyt.
Právě pestrost a osobitost piva patří mezi další plusy, kterým minipivovary a malé pivovary disponují. Sládci těchto pivovarů se proto snaží zakládat si především na kvalitě. Stále podle nich platí: „Skutečné pivo je slad, chmel a voda – nic víc, nic míň.„ Minipivovary a restaurační pivovary většinu piva čepují ve vlastní restauraci nebo hostinci a pivo nedodávají do obchodní sítě. Tím mají menší náklady a mohou používat kvalitní slady i kvalitní chmel.
Václav Potěšil, spolumajitel minipivovaru Pivovarský dům
Také šetří na tom, že většina jejich výrobků je nepasterizována a že pivo neplní do láhví, nanejvýš je čepují do petek. „Podle mého názoru se řadí do výhod také lidský faktor. Návštěvník má možnost potkat pivovarníka v práci a pohovořit s ním o pivu, což mají Češi rádi,„ domnívá se Václav Potěšil ze společnosti Pivo Praha.
Minipivovary a malé pivovary mají samozřejmě i nevýhody. Kromě již zmíněných problémů dostat se na pulty restaurací a obchodů jde hlavně o celkově vyšší náklady na výrobu piva. Z vyšších nákladů pak pramení i vyšší cena, a tedy horší konkurenceschopnost u velké části populace, která dává přednost nízké ceně.
Mezi další nevýhody se řadí omezené prostředky na reklamu a na podporu prodeje. „Tyto pivovary si většinou nemohou dovolit speciální marketing, protože jim nezbývá na reklamu tolik peněz. Většinou proto mají reklamu jen v regionálních časopisech nebo i některé vydávají svůj časopis a distribuují jej svým odběratelům,„ popisuje Jaroslav Řehůřek.
Zákon zvýhodňuje malé
Nezanedbatelnou výhodou je také daňové zvýhodnění malých pivovarů. Základní sazba spotřební daně z piva činí 32 korun/hl za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny. Pro malé nezávislé pivovary existují nižší sazby, které se odvíjejí od ročního množství výroby a pohybují se v rozmezí od 16 korun/hl (u pivovarů s ročním výstavem do 10 tisíc hektolitrů) až po 28,80 koruny/hl (pivovary s výrobou od 150 tisíc do 200 tisíc hektolitrů piva ročně).
Od daně je navíc úplně osvobozeno pivo, které vyrobí fyzická osoba v zařízení pro domácí výrobu piva výhradně pro vlastní spotřebu svoji a osob s ní tvořících domácnost, osob jí blízkých nebo jejích hostů až do množství, které nepřesáhne 200 litrů za kalendářní rok. Toto pivo se však nesmí prodávat.
Aby pivovar dosáhl na nižší sazby daně, musí splňovat zákonné podmínky pro malý nezávislý pivovar. Kromě maximálního limitu roční výroby nesmí být právně ani hospodářsky závislý na jiném pivovaru a nadzemní ani podzemní provozní a skladovací prostory nesmějí být technologicky či jinak propojeny s prostorami jiného pivovaru.
Pivovar se považuje za právně nebo hospodářsky závislý, pokud vlastní více než 50 procent podílu na čistém obchodním majetku nebo disponuje více než 50 procenty hlasovacích práv jiného pivovaru nebo pokud chybí některý hlavní výrobní provozní soubor v pivovaru či byla uzavřena jakákoli dohoda, z níž lze dovodit přímou nebo nepřímou hospodářskou nebo právní závislost na jiném pivovaru.
Velkopivovary používají ke kvašení CK tanky
Co se týče výrobního procesu piva a technologií, suroviny a základní technologický postup zůstávají stejné u minipivovarů, malých nezávislých pivovarů i u velkých pivovarů. V dílčích jednotlivostech se výrobní postup liší, a to poměrně výrazným způsobem. Minipivovary totiž prodávají vesměs pivo čerstvé a nefiltrované.
Při výrobě nemusejí pivo filtrovat, stabilizovat a pasterovat, což se projevuje na vyšší kvalitě piva. Na druhou stranu má takové pivo řádově nižší trvanlivost, což fakticky znemožňuje jeho prodej do obchodních sítí.
Významný rozdíl ve výrobě existuje hlavně u kvašení. Velkopivovary už nepoužívají otevřené kádě ve spilce (část pivovaru, kde pivo kvasí), nýbrž nechávají pivo kvasit v cylindrokónických tancích (CKT). Mladinu tím oddělují od vnějšího prostředí, a mohou tak zintenzivnit a zkrátit čas kvašení a dokvašování, a to dokonce až na jeden den.
CKT rovněž pivovarům umožňují zvýšit koncentraci. „V praxi to znamená, že se,uvaří‘ pivo o vyšší stupňovitosti, a to se při filtraci pak naředí vodou na příslušnou požadovanou stupňovitost (tomuto procesu se říká vznešeně high gravity brewing neboli ve zkratce HGB),„ vysvětlují autoři na serveru Fabriky.cz, který se mimo jiné věnuje i postupu při výrobě piva.
Tento postup významným způsobem šetří náklady, projevuje se na chuti a kvalitě piva, které nemá kontakt s vnějším prostředím. „Zaběhnuté značky,vaří‘ pivo technologií CK tanků a toto sodovkové pivo vyrobí za 10 dnů a expedují, nám trvá výroba včetně ležení zhruba 90 dnů – nákladově je velmi vysoká, ale za pivo se nemusíme stydět,„ uzavírá Václav Vyvadil z Pivovaru Ferdinand.
Spotřeba piva na osobu výrazně klesá
Spotřeba piva v Česku se již pátým rokem v řadě snižuje a dle posledních dat statistiků činila v roce 2010 necelých 145 litrů na obyvatele. Oproti roku 2009 se tak spotřeba snížila o 6,3 litru. Ještě v letech 2006 a 2007 se průměrná spotřeba piva držela na 159 litrech na osobu, už v roce 2008 ale došlo k poklesu na 157 litrů. O rok později se spotřeba propadla o šest litrů na 151 litrů a v roce 2010 se pokles opakoval. Jednalo se o nejrychlejší tempo poklesu průměrné spotřeby piva od roku 1993. Nejvíce piva naopak Češi zkonzumovali v roce 2005, kdy na jednoho občana připadlo 163,5 litru.
21.2.2013 e15.cz str. 0 Profit
- Tisková zpráva – workshop „Zásady moderní přípravy jídel II: Sezóna chřestu“ (2022-07-06)
- Tisková zpráva – workshop "Zásady moderní přípravy jídel II: Velikonoční menu" (2022-06-12)
- Workshop "Jarní menu" (2022-03-25)
- Tisková zpráva z workshopu v Českém Těšíně (2022-03-08)
- Tisková zpráva – workshop „Svatomartinské menu“ (2022-02-02)
- KOMPENZAČNÍ OPATŘENÍ PRO PODNIKATELE (2021-12-13)
- Tisková zpráva: "Zásady moderní přípravy jídel II: Ryba a mušle" (2021-12-13)
- Smuteční oznámení (2021-02-10)
- Info pro členy UNIHOSTu: služba Outplacementu "MOJE MÍSTO V MSK" (2020-11-20)
- Zpracování žádosti do Programu COVID Ubytování (2020-10-06)
- Informace pro členy Hospodářské komory České republiky (2020-03-11)
- Příručka k elektronické evidenci tržeb (2020-01-22)
- ŘEMESLO MÁ ZLATÉ DNO (2020-01-15)
- Závěrečná zpráva projektu „Zásady moderní přípravy jídel“ (2019-12-09)
- Tisková zpráva - Svatomartinské menu (2019-11-29)
- Tisková zpráva: Workshop „Zásady moderní přípravy jídel" (2019-11-28)
- 10. ročník soutěže ,,Martinská husa“ se vydařil (2019-11-11)
- KALEIDOSKOP MODERNÍ GASTRONOMIE (2019-10-21)
- Tisková zpráva: Zásady moderní přípravy jídel (2019-10-21)
- Tisková zpráva: Zásady moderní přípravy jídel (2019-10-07)
- Tisková zpráva: Workshop „Zásady moderní přípravy jídel“ (2019-06-06)
- Tisková zpráva (2019-04-11)
- Budoucí kuchaři si osvojí moderní trendy v gastronomii (2019-03-27)
- „O pohár náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje 2019“ (2019-03-18)
- Akreditovaný vzdělávací program Kaleidoskop moderní gastronomie I. (2018-10-09)
- Hotelová škola reprezentovala Českou republiku ve Francii (2018-09-10)
- Pozvánka na členskou schůzi UNIHOSTu (2018-09-04)
- Upozornění na změnu místa konání workshopu ke GDPR (2018-05-12)
- GDPR - praktický workshop pro pohostinství a ubytovací služby (2018-04-24)
- Juniorská barmanská soutěž „O pohár náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje 2018“ (2018-03-19)
- Nová pravidla ochrany osobních údajů, informační příručka k GDPR (2018-02-22)
- Řemeslo má zlaté dno (2018-01-05)
- GDPR v kostce a 12 kroků pro jeho implementaci v oblasti cestovního ruchu (2017-12-14)
- 25 hlavních změn pro podnikatele v roce 2018 (2017-12-03)
- Projekt GIVT.cz (2017-10-26)
- Pozvánka na členskou schůzi UNIHOSTu (2017-06-15)
- Stanovisko Hospodářské komory ČR k zákazu kouření a soukromým klubům (2017-06-09)
- Daňový balík: Víc podnikatelů dosáhne na paušální daň (2017-06-01)
- Setkání podnikatelů z České, Polské a Slovenské republiky (2017-06-01)
- Číšnický pětiboj 2017 (2017-05-03)
- Juniorská barmanská soutěž - „O pohár náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje 2017“ (2017-03-21)
- Příručka pro podnikání (2017-01-26)
- Novela zákona povoluje zvyšovat autorské poplatky pouze o inflaci (2017-01-24)
- Řemeslo má zlaté dno (2017-01-13)
- Kde se dozvědět více o EET? (2016-11-08)
- Pomozte s námi potřebným (2016-10-25)
- Pozvánka na konferenci a veletrh k EET v Ostravě (2016-10-18)
- Pozvánka na výstavu k EET v Ostravě (2016-09-27)
- Hledáte brigádu? (2016-09-09)
- Pozvánka na školení "Elektronická evidence tržeb v praxi" (2016-09-01)
- Na zbojnické stezce (2016-08-19)
- Zmírnění sankcí u kontrolního hlášení (2016-08-10)
- Hospodářská komora ČR bude testovat zařízení pro EET. Dlouhý míří za provozovateli hospod a bufetů (2016-06-23)
- KOMORA SPUSTILA WEB EET ANO ALE… (2016-06-20)
- Hledáte brigádu? (2016-05-12)
- Mladí barmani soutěžili o pohár náměstkyně hejtmana kraje (2016-03-21)
- Zpráva o konferenci EET v Praze 19.2.2016 (2016-02-29)
- Hledáte brigádu? (2016-02-15)
- Cestovní náhrady v roce 2016 (2016-01-21)
- Zmírnění sankcí u KONTROLNÍHO HLÁŠENÍ (2016-01-19)
- Řemeslo má zlaté dno (2016-01-11)
- Změny pro podnikatele 2016 (2015-12-15)
- Jak šmakuje Moravskoslezsko - výzva k přihlášení se do projektu (2015-11-19)
- Brigáda (2015-11-18)
- Akreditovaný vzdělávací program Kaleidoskop modení gastronomie (2015-10-07)
- Elektronická evidence tržeb v polovině příštího roku (2015-09-03)
- Slet Berušek v Česku 2015 (2015-08-26)
- Pozvánka na školení kvality služeb (2015-08-20)
- PLÁTCI DPH MUSÍ OD LEDNA POSÍLAT KONTROLNÍ HLÁŠENÍ (2015-07-27)
- Schválení zákona o evidenci tržeb (2015-06-18)
- Dlouhý na Sněmu Hospodářské komory ČR vyzval politiky k řešení problémů podnikatelské veřejnosti (2015-06-03)
- Pozvánka na výroční členskou schůzi (2015-06-03)
- Číšnický pětiboj 2015 (2015-05-19)
- Pohár Beskyd i Moravský pohár se naplnily vrchovatě a zlatě (2015-04-22)
- Nabídka zaměstnání (2015-04-15)
- Abácii ovládli mladí barmani (2015-04-02)
- Ověřené informace k elektronické evidenci tržeb (2015-03-25)
- Hledáte brigádu? (2015-03-19)
- Restauracím by se měla snížit DPH na 15 procent (2015-03-12)
- Tisková zpráva z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm (2015-03-09)
- Řemeslo má zlaté dno (2015-01-14)
- Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn. (2015-01-08)
- PF 2015 (2014-12-19)
- UNIHOST CUP 2014 – Memoriál Zdeňka Kopky - závěrečné hodnocení (2014-12-11)
- Konference NSK: „Úspěšnou firmu tvoří kvalifikovaní zaměstnanci“ (2014-12-08)
- Tisíce pražských firem čeká daňové „vystěhování“ (2014-12-08)
- Pozvánka na UNIHOST CUP – Memoriál Zdeňka Kopky a GASTRO JUNIOR – BIDVEST CUP 2014/2015 (2014-11-18)
- Označování alergenů v restauracích (2014-10-20)
- Rozhodčí soud: Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle! (2014-10-16)
- UNIHOST CUP – Memoriál Zdeňka Kopky (2014-10-13)
- Korespondenční soutěž vyhlášená Městem Frenštát pod Radhoštěm (2014-10-09)
- Jakým způsobem se připravují jednotlivé restaurace na značení alergenů v jednotlivých pokrmech? (2014-10-06)
- Informace o evropských dotacích pro podnikání a inovace: vše na jednom místě (2014-09-03)
- Inzerce: Hledáte brigádu? Hotel Imperial nabízí praxi v oboru! (2014-08-20)
- Elektronická evidence tržeb: Babišův „velký bratr“ zatím stále v plenkách (2014-08-18)
- Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží (2014-07-17)
- Zaměstnanecká karta pro cizince (2014-07-10)
- Výroba příloh (2014-06-26)
- Číšnický pětiboj opět ve Frenštátě (2014-06-25)
- Pozvánka na výroční členskou schůzi (2014-06-13)
- Kulinářská PT Retigo Road Show č. 18 (2014-06-05)
- Multifunkční velkoprostorové odborné učebny gastrocentra (2014-04-23)
- Seminář "Zásady správné hygienické praxe ve stravovacích zařízeních" (2014-03-24)
- Veletrh ITB Berlin 2014 (2014-03-01)
- Generální ředitelka AMSP ČR v reakci na zavedení registračních pokladen a centrální elektronické evidence tržeb (2014-02-19)
- Koncese na prodej alkoholu (2014-01-30)
- Význam zkratek používaných v české a evropské normalizaci uveřejněný na serveru ÚNMZ (2014-01-16)
- 6. ročník soutěže v praktických a odborných dovednostech ŘEMESLO MÁ ZLATÉ DNO (2013-12-18)
- Na ČSSZ i nadále s papíry – Mikulášská nadílka zaměstnavatelům (2013-12-09)
- Dva dny ve Frenštátě p. R. s gastronomickými soutěžemi (2013-11-18)
- Informace k zákonu o povinném značení líhu (2013-11-04)
- Konec formulářů. Živnostníci od ledna sednou k počítači. (2013-10-04)
- POZVÁNKA NA GASTRO FESTIVAL 2013 VE FRENŠTÁTĚ POD RADHOŠTĚM (2013-09-23)
- Minimální mzda není pro všechny profese stejná! Zjistěte, která se týká přímo Vás. (2013-08-05)
- Zastupitelstvo Statutárního města Ostravy schválilo obecně závaznou vyhlášku č. 6/2013 o místním poplatku z ubytovací kapacity platnou od 1.8.2013. (2013-07-11)
- Ostrava se chce „přiživit" na cestovním ruchu šestikorunou (2013-07-05)
- Polemika: Pomohou tajné kontroly v českých hotelech? (2013-06-27)
- Nejen studenti sbírají zkušenosti v zahraničí (2013-05-27)
- Národní soustava kvalifikací (2013-05-16)
- Vydali jsme jarní číslo Zpravodaje UNIHOSTu (2013-05-14)
- Prezident HK ČR se setkal s hejtmanem Moravskoslezského kraje (2013-04-22)
- Nečas s Kalouskem chystají daňové úlevy (2013-04-03)
- Návrh novely autorského zákona přináší řadu změn (2013-03-28)
- Ze živnostníka se opět stává ohrožený druh (2013-03-23)
- DŮCHODOVÁ REFORMA (2013-03-04)
- Nové podmínky pro uplatnění paušálních výdajů v roce 2013 (2013-03-04)
- Nabídka dalšího vzdělávání pro vaše zaměstnance zcela zdarma (2013-02-28)
- Boom minipivovarů (2013-02-25)
- Jak na daně z příjmů ze zahraničí. Kdy je povinnost je danit? (2013-02-22)
- Finanční správa zveřejní od 1. dubna 2013 účty všech plátců daně z přidané hodnoty (2013-02-16)
- Nenechte se zmást: Nejčastější nepravdy o nové zákonné úpravě elektronické fakturace (2013-01-30)
- Důchodová reforma od 1.1.2013 - nové povinnosti pro zaměstnavatele (2013-01-16)
- Česká správa sociálního zabezpečení informuje o používání nového tiskopisu „Přehled o výši pojistného„ od 1. 1. 2013 (2013-01-16)
- Stahujte příručku k nové elektronické fakturaci DPH v roce 2013. Je zdarma! (2013-01-09)
- Daňový balíček přehledně: (2013-01-09)
- Gastro festival Ostrava 2012 - závěrečné hodnocení (2012-12-02)
- Změny v daňové a pojistné oblasti, které připravila vláda pro roky 2013 až 2015 (2012-11-18)
- Tajemství kávových zrnek (2012-10-31)
- ŘEMESLO MÁ ZLATÉ DNO (2012-10-24)
- Při likvidaci zásob rizikového alkoholu vzniká lidem nárok na daňové úlevy (2012-10-24)
- Gastro festival Ostrava (2012-09-28)
- Retigo road show (2012-09-27)
- Práce načerno? Pro 80 % Čechů žádný problém (2012-09-04)
- Databanka hotelů (2012-09-04)
- Kurzarbeit po česku začne v září (2012-08-30)
- Hospodských přibývá. Hospod ale ne. Firmy se učí "pracovat" se švarcsystémem (2012-08-30)
- Stát zvýšil podporu nových pracovních míst (2012-08-23)
- Hotely v ČR budou mít jednotné evropské značení (2012-08-23)
- Kalousek chystá černou listinu neplatičů DPH (2012-08-15)
- Krize působí: Čechů, kteří si nechávají vracet DPH za nákupy v cizině, rychle přibývá (2012-08-15)
- Postavení podnikatelů v sociálním pojištění – povinnosti a nároky, očekávané změny (2012-08-03)
- Byrokratické vrásky přibývají. Budete muset hlídat účty obchodních partnerů. (2012-07-27)
- Zvýšení DPH na 15 a 21 procent (2012-07-18)
- Návrh směrnice o kolektivní správě práv (2012-07-16)
- Ostrý provoz systému základních registrů veřejné správy se stal skutečností (2012-07-10)
- Hotel Vista Ostrava přijme číšníka / servírku (2012-06-14)
- Jak na švarcsystém (2012-06-06)
- Hotel PROSPER (2012-05-30)
- Kontroloři vyrazili do firem. Hledají „černochy„ (2012-05-03)
- Dohody o provedení práce v nové úpravě (2012-05-03)
- Pozvánka na valnou hromadu (2012-04-05)
- Identifikační číslo provozovny nebude třeba vyvěšovat (2012-03-27)
- Pozor na podvodné firmy! (2012-03-19)
- Poptávka po pracovnících (2012-02-16)
- Intergram nebude vybírat poplatky za autorádia ve služebních vozech (2012-02-09)
- Řemeslo má zlaté dno (2012-01-09)
- Ocenění UNIHOSTu (2012-01-04)
- DO NOVÉHO ROKU S NOVOU CERTIFIKACÍ (2011-11-22)
- Vyšlo nové číslo Zpravodaje (2011-11-18)
- Pozvánka na Gastro festival Ostrava 2011 (2011-09-23)
- Národní kvalifikační zkoušky "Kuchař - číšník" (2011-09-07)
- Nabídka členům UNIHOSTu (2011-08-02)
- Hotel Imperial Ostrava přijme kuchaře (2011-07-25)
- Zapojte se do projektu Cyklopas (2011-07-13)
- Vláda schválila novelu zákoníku práce a další reformní zákony (2011-07-07)
- Důchodová reforma je zas o kousek blíž. Co nás čeká? (2011-07-06)
- Národní soustava kvalifikací jako řešení problémů na trhu práce nejen v Moravskoslezském kraji byla představena na konferenci v Ostravě (2011-06-22)
- Turistická oblast Ostravsko v datech (2011-06-08)
- Pozvánka na valnou hromadu sdružení UNIHOST Ostrava (2011-06-01)
- Hospodářská komora ČR může nově udělovat kvalifikace pro zámečníka nebo elektromechanika pro výtahy (2011-05-18)
- Závěrečná zpráva z Gastrofestivalu 2010 (2011-05-11)
- Autorský zákon a jeho uplatnění v praxi cestovního ruchu - pozvánka na seminář (2011-05-04)
- "Firemní školky i v hotelnictví" (2011-05-03)
- Projekt "Vzdělávejte se pro růst" podpoří podniky (2011-05-02)
- Hospodářská komora České republiky: otevření pracovního trhu v Německu a Rakousku je šancí pro české firmy (2011-04-29)
- Výzva pro žadatele o dotaci k předkládání žádostí v rámci Národního programu podpory cestovního ruchu 2011 (2011-04-21)
- NÁVRH MINISTRA KALOUSKA - ZAMĚSTNANECKÉ STRAVOVÁNÍ V OHROŽENÍ (2011-04-07)
- Výsledek jednání MPSV ve věci účasti na nemocenském pojištění (2011-03-10)
- Nabízíme k pronájmu (2011-02-20)
- Bezplatný kurz na "Výrobu zákusků a dortů" (2011-02-01)
- Valná hromada UNIHOSTu (2010-12-07)
- ŘEMESLO MÁ ZLATÉ DNO (2010-11-05)
- Gastrofestival Ostrava 2010 (2010-10-25)
- PROJEKT BEZLEPKA - síť hotelů, penzionů a rekreačních areálů (2010-10-14)
- Zábřežský Zámek zve na slavnosti piva 27.-28.9.2010 (2010-09-20)
- Stát zruší silniční daň na auta, živnostníci ušetří (2010-07-30)
- Novela antikuřáckého zákona (2010-06-25)
- Podnikatele zřejmě čeká období pozitivních změn (2010-06-12)
- Další premiérová zkouška HK ČR: dílčí kvalifikace v oboru gastronomie (2010-05-28)
- Václav Klaus podepsal balíček změn zákonů, podnikatelům ubude byrokracie (2010-05-19)
- Závěrečná zpráva z Gastrofestivalu 2009 (2010-04-11)
- Mezinárodní konference Rozvoj zážitkového cestovního ruchu v turistické oblasti Ostravsko (2010-04-04)
- Hledá se šéfkuchař pro RC Sepetná (2010-01-06)
- Soutěž "Řemeslo má zlaté dno" (2009-11-24)
- Pozvání na seminář k datovým schránkám (2009-10-19)
- Společně ke hvězdám (2009-10-09)
- Svatováclavské slavnosti piva na Zámku Zábřeh degustační přehlídka minipivovarů 27. - 28. září 2009 (2009-09-23)
- Pozvánka na Gastrofestival Ostrava 2009 (2009-07-15)
- Dopis ministra kultury k autorským poplatkům (2009-07-03)
- Zdeněk Kopka - nekrolog (2009-06-18)
- Možnost zpětné úhrady autorských poplatků (2009-06-02)
- Hospodářská krize v ČR (2009-05-25)
- Pozvánka na valnou hromadu UNIHOST (2009-05-05)
- Vyšlo jarní číslo Zpravodaje UNIHOSTu (2009-05-04)
- Hospodářská komora ČR podává pomocnou ruku firmám (2009-02-13)
- Komplexní realizace interierů na klíč - hotely, restaurace, konferenční sály (2009-02-09)
- Energie levněji (2009-01-29)
- Kontaktní místa CzechPoint (2009-01-28)
- Hodnocení hotelů dle hvězdiček bude pokračovat dál (2009-01-20)
- Jaká bude nadílka zákonodárců do nového roku? (2009-01-08)
- Jedete služebně? Dostanete více na jídlo, méně za auto. (2009-01-08)
- Novela silniční daně ovlivňuje zdaňovací období 2008 i 2009 (2009-01-08)
- Nový systém nemocenské může vést k propouštění (2009-01-07)
- Stravenky čeká gilotina (2008-11-13)
- Autorské poplatky za hotelové pokoje (2008-11-06)
- MF chce zrušit 42 výjimek včetně stravenek (2008-11-04)
- Přetočíme myšlení zaměstnavatelů i rodičů (2008-09-17)
- Setkání se zástupci UNIHOSTu a HK ČR (2008-08-27)
- Výběrové řízení na pronájem Gastrokomplexu Svět v Šumperku (2008-08-19)
- Šimpanzí léto - z důvodu nepříznivého počasí je akce 16.8. zrušena! (2008-08-15)
- Zveme Vás na slavnostní ukončení Šimpanzího léta! (2008-08-13)
- Značka Ethnic Friendly zaměstnavatel (2008-08-06)
- Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2008 (2008-07-31)
- Výběrové řízení na pronájem golfové restaurace na Čeladné (2008-07-28)
- Vládní návrh: Nemocenská se změní ještě třikrát (2008-07-20)
- Ocenění UNIHOSTu (2008-07-07)
- První tři dny nemoci už nejsou bez nemocenské (2008-07-07)
- Živnostenský zákon v kostce (2008-06-12)
- Novela živnostenského zákona (2008-06-03)
- Do čela komory byl delegáty XX. sněmu zvolen Petr Kužel (2008-06-03)
- Prezentace Moravskoslezského kraje v Praze (2008-06-03)
- Čeští hoteliéři zaplatí nižší koncese (2008-05-05)
- Vyšlo jarní číslo Zpravodaje 2008/1 pro členy UNIHOSTu (2008-04-24)
- Pozvání na řádnou valnou hromadu sdružení UNIHOST Ostrava (2008-04-18)
- Změny v daňovém systému pro rok 2008 (2008-04-04)
- Zapalovačům bez pojistek odzvonilo, prodejcům hrozí pokuty (2008-03-13)
- Uzavření kolektivní smlouvy (2008-02-28)
- Vláda souhlasí se zrušením podpory stravenek (2008-02-28)
- Pět výzev k předkládání projektových žádostí (2008-02-21)
- Společné prohlášení ke stravenkám (2008-02-21)
- Zvýhodnění stravenek skončí v půli roku (2008-01-17)
- Co přináší rok 2008 – daňová reforma (2008-01-07)
- Změny v daňovém systému (2007-12-23)
- Zásadní změny v daňovém zatížení (2007-10-30)
- UNIHOST je partnerem projektu „Beskydy pro všechny“ (2007-10-26)
- Inzerát - poptávka po zaměstnání v oblasti služeb a cestovního ruchu (2007-10-22)
- Přečtěte si podzimní číslo Zpravodaje UNIHOSTu (2007-10-04)
- Aktuální informace č.10/2007 (2007-08-17)
- Jak to bude se stravenkami ve firmách (2007-08-11)
- Nová povinnost deklarovat hotovost vyšší 10.000 EUR při cestách z a do EU (2007-06-22)
- Aktuální informace č.8/2007: Zákaz prodeje toluenu spotřebitelům (nepodnikatelským subjektům) (2007-06-07)
- Informační místa pro podnikatele - získejte informace na jednom místě! (2007-06-07)
- UNIHOST Ostrava s Asociací hotelů nesplyne (2007-04-23)
- Pro členy UNIHOSTu vychází jarní číslo Zpravodaje (2007-04-13)
- Ministerstvo zemědělství nechce pokutovat ty, kdo se dodatečně přihlásí k odběru vody (2007-02-28)
- Hejtman se přimluvil za odklad splátek (2007-01-29)
- Beskydské hotely nabízí slevy, chtějí po kraji překlenovací úvěr (2007-01-20)
- Inzerát (2007-01-16)
- Daňové výdaje (náklady) roku 2006 (2007-01-16)
- Teplo srazilo horské hoteliéry a vlekaře (2007-01-16)
- Listerióza - rady a doporučení (2007-01-16)
- Co čeká podnikatele v roce 2007? (2007-01-03)
- Podnikatelé budou mít povinně e-schránku (2006-12-27)
- Manažerské smlouvy čeká kvůli zákoníku změna (2006-12-06)
- Sněmovna odsunula změny v nemocenské (2006-11-14)
- Přijímání nových zaměstnanců - požadujte výpis trestů (2006-11-06)
- Odbory chystají demonstraci proti odkladu zákoníku práce (2006-10-26)
- Sněmovna schválila roční odklad zavedení registračních pokladen (2006-10-26)
- Nemocné si pohlídáme (2006-10-24)
- Vydali jsme podzimní číslo Zpravodaje UNIHOSTu (2006-10-13)
- Podnikatelé chtějí nejméně na rok zmrazit minimální mzdu (2006-10-13)
- Historické vozy měly konečnou ve Štramberku (2006-10-13)
- Podnikatelé – od 1. 8. 2006 snadněji s úřady (2006-10-12)
- Pokladnami reformy vlády nekončí (2006-09-25)
- Katalog pro hotely a restaurace (2006-08-17)
- Novela živnostenského zákona č. 214 / 2006 Sb. platná od 1.8.2006 (2006-07-20)
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 842/2006 ze dne 17.května 2006 o některých fluorovaných skleníkových plynech (2006-07-10)
- Minimální mzda se od července zvedne z 7.570 Kč na 7.955 Kč (2006-06-30)
- Pokladny je možné odepsat z daní (2006-06-12)
- Protikuřácký zákon - cedule (2006-05-17)
- Nemocenskou budou místo státu vyplácet firmy (2006-05-15)
- REGISTRAČNÍ POKLADNY ve smyslu zákona 215 / 2005 Sb. (2006-04-18)
- Vyšel Zpravodaj UNIHOSTu č. 1/2006 (2006-04-06)
- Pozvání na řádnou valnou hromadu sdružení UNIHOST Ostrava (2006-04-05)
- Zákon č. 379 / 2005 Sb. - kde lze prodávat alkoholické nápoje?, umístění upozornění na zákaz prodeje osobám mladším 18 let, aj. (2006-03-22)
- Pozvánka na školení „Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví“ (2006-02-21)
- Desetkrát novela zákona o daních z příjmů (2006-02-07)
- Pozor na podvodné inzeráty! (2006-01-23)
- Podněty a připomínky k novele vyhlášky (2005-12-29)
- Hledáme kuchaře a provozního hotelu - Teplice nad Bečvou (2005-12-29)
- Hledáme českou distribuční síť nebo odběratele (2005-12-28)
- Szukamy ośrodka na ok. 150 os. (2005-12-27)
- Pronájem „KIOSKU“ v obci Teplice nad Bečvou (2005-12-20)
- Velká daňová revoluce (2005-12-15)
- Povinné značení lihu (2005-12-01)
- Uplatnění odpočtu DPH na vstupu od 1. 10. 2005 (2005-11-29)
- Označení lihu (lihovin), který byl k 1.7.2005 inventarizován a u něhož existuje obava, že nebude prodán do konce r. 2005 (2005-10-31)
- Minimální mzda výrazně vzroste (2005-10-31)
- Podnikatele zlobí nový způsob odměňování učňů (2005-10-11)
- Pozvánka na Gastrofestival 2005 (2005-09-15)
- Neplaťte autorské honoráře za to, za co nemusíte. (2005-09-14)
- Poslanci zrušili povinné paragony nad 50 korun (2005-08-21)
- Nabízíme pronájem nově postaveného hotelu v centru Písku (2005-08-18)
- Povinné paragony nad 50 korun chce vláda zrušit (2005-07-22)
- Hotely budou dál platit nižší sazbu DPH (2005-07-01)
- V restauracích nadále nemusí být striktně oddělené místnosti pro nekuřáky, nezmizí ani automaty na cigarety (2005-06-30)
- Registrační pokladny lze pořídit již dnes (2005-06-20)
- Od 1. července 2005 budou muset obchody dávat účty k nákupům nad 50 Kč (2005-06-15)
- Nabídka plánu HACCP Communication One s.r.o. (2005-05-23)
- Upozornění Celní správy ČR pro obchodníky a prodejce lihovin o povinné inventarizaci zásob (2005-05-19)
- Poslanci schválili zdražení cigaret o šest korun a zavedení registračních pokladen (2005-05-06)
- Vláda odmítla protikuřácký zákon (2005-04-28)
- Povinná inventarizace lihovin (2005-04-14)
- Senát se postavil proti registračním pokladnám (2005-03-24)
- Valná hromada sdružení UNIHOST (2005-03-22)
- Hledáme pronájem restauračního zařízení (2005-03-09)
- Hledáme provozovatele pro HOTEL PRAHA*** (2005-02-23)
- Protikuřácký zákon Sněmovna znovu odložila (2005-02-16)
- Pozvánka na valnou hromadu sdružení UNIHOST (2005-02-09)
- Registrační pokladny už za dva roky? (2005-02-09)
- Můžeme čekat zákaz kouření také v českých restauracích? (2005-02-08)
- Jaké jsou požární předpisy na provozování restaurace? (2005-02-07)
- POSLANCI POTĚŠILI HOTELIÉRY (2005-01-26)
- Senát vyděsil hoteliéry, potěšil autory (2005-01-08)
- Hoteliéři mají další úlevu, nemusí platit za televizi (2005-01-07)
- Minimální mzda se zvýší (2004-12-13)
- Senátoři schválili daňové úlevy rodinám a rychlejší odpisy firmám (2004-12-13)
- Kolkování lihovin prošlo senátem (2004-12-10)
- Jednoduché účetnictví malým firmám zůstane (2004-12-09)
- Sněmovna: Pokladny s fiskální pamětí do konce roku?? (2004-12-08)
- On-line Katalog dodavatelů spuštěn (2004-12-02)
- Zavedení registračních pokladen jde ve sněmovně do finále (2004-11-25)
- Sněmovna pro novelu autorského zákona, která má finančně ulevit hoteliérům (2004-11-24)
- Vyšel Zpravodaj č. 2/2004 (2004-11-01)
- Daně a účetnictví (2004-10-25)
- Pokladny je možné předělat (2004-10-20)
- Školení „Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví“ (2004-10-11)
- Projekt jednotné klasifikace ubytovacích zařízení (2004-09-24)
- Zahraniční turisté mohou přinést do kraje více peněz (2004-06-21)
- Příliš tvrdou vyhlášku se podařilo zmírnit (2004-06-16)
- Sdružení HO.RE.KA ČR a Unihost Ostrava vydávají úmrtní oznámení (2004-05-01)
- Naše nabídka (2004-04-29)
- POZOR - Změna sídla (2004-01-10)