Home | Dnes je 23.11.2017
AKTUALITY

Nejen studenti sbírají zkušenosti v zahraničí

Střední škole hotelnicví, gastronomie služeb SČMSD, s.r.o. v Šilheřovicích se podařilo úspěšně zapojit do mezinárodního vzdělávacího programu Leonardo da Vinci, a to do projektu Leonardo da Vinci Mobility – IVT a do projektu Leonardo ad Vinci -VETPRO – Celoživotní vzdělávání. Cílem tohoto programu je rozvíjet odborné praktické dovednosti a podporovat jazykové znalosti.

 

V měsíci únoru se devět zástupců / šest  žáků a tři pedagogičtí pracovníci /výše uvedené školy zúčastnilo ve španělském městě Baéza zahraniční odborné stáže. Hlavním tématem mezinárodního projektového setkání bylo seznámit se s gastronomickými zvyklostmi evropských regionů v závislosti na podnebí.

 

Účastníci z řad studentů měli možnost ověřit si  své jazykové, ale především odborné praktické dovednosti na pozicích kuchař, číšník a cukrář.

 

Pedagogové si pak vyměnili zkušenosti se svými zahraničními kolegy, poznali španělský školský systém. Všichni se pak účastnili čtyřdenní Olivové konference společně se zástupci devíti evropských států.

 

Oblast  Jaén ve Španělsku, ve které se nachází město Baéza, je proslulá pěstováním olivovníků a následnou výrobou velmi kvalitního olivového oleje. Ta činí 54% celosvětové produkce této zdravé a dnes velmi propagované suroviny. Baézská  Escuela de Hostwelería y turismo „La Laguna“, škola, ve které se projekt realizoval, umožnila šilheřovickým studentům 3. ročníků oborů Hotelnictví, Kuchař – číšník a Cukrář   a studentu nástavbového studia nejen ukázat, co umí, ale také reprezentovat v rámci mezinárodní Olivové konference Českou republiku přípravou regionálního menu, včetně dezertu. Podmínkou přípravy všech chodů menu bylo, jak jinak, použití olivového oleje.

 

Pro české učitele odborných předmětů byla velkým přínosem možnost seznámit se s novými gastronomickými trendy a recepturami, které zařadí do výuky odborných teoretických i praktických předmětů. Vyučující španělštiny poznali rozdílnosti španělského a českého školství, seznámili se s  novými metodami ve výuce cizích jazyků,  využili možnost účastnit se náslechových hodin španělského jazyka. Na závěr jsme zúčastněným položili několik otázek:

  

V čem vidíte , z pozice zástupkyně školy pro praktickou výuku, hlavní přínos účasti v tomto projektu?

 

Mgr. M. Urbišová, zástupkyně pro praktické vyučování: „Obrovskou zkušenost  v oblasti gastronomie jiné země a v oblasti práce se surovinami, které jsou vyprodukovány v místním regionu. Jsem ráda, že se potvrdilo, že příprava  pokrmů nemusí být příliš složitá, ale výsledky mohou být většinou vynikající. Kdysi jsem si přečetla, že kuchyně každého národa je její „ příroda v hrnci“. Když se podíváme do tohoto hrnce, není to jen pohled do přírody, v našem případě do rozlehlých olivových plantáží , ale je to také pohled na kulinární umění  země a její kulturu. Díky garantce projektu  PhDr. Olze Vomáčkové jsme mohli do tohoto „ hrnce“ nahlédnout hodně hluboko. Během olivové konference jsme navázali další kontakty , uvidíme, třeba odjedou i žáci jiného oboru naší školy do Španělska za odbornou praxí.“

  

Myslíte si, že si  u nás v budoucnu získá olivový olej větší oblibu i v oblasti cukrářské výroby?

 

Mgr. B. Plačková, učitelka odborných předmětů , specializace-cukrářská výroba:

„Určitě. Já se budu v rámci své odbornosti /cukrářská výroba- pozn./ a výuky přípravy  snažit co nejvíce olivový olej propagovat. Existuje totiž několik druhů olivového oleje, například s ovocnou vůní. Právě tyto specifické olivové oleje dodávají moučníkům charakteristickou chuť a vůni. Nejvíce mě však zaujala výroba čokolády s olivovým olejem. Kdyby se totiž cukrářská kakaová  poleva začala vyrábět s olivovým olejem, vyloučilo by se tak tradiční používání ztuženého pokrmového tuku. Tím by se určitě lépe splnily současné trendy v racionální výživě. Cukrářské výrobky by zůstaly stejně chutné a kvalitní, ale byly by mnohem zdravější.“ 

 

Je něco, co se vám na španělském školskému systému zásadně líbilo více než na českém?Jaká je úroveň , ve srovnání s našimi studenty, španělských studentů např. v angličtině? 

 

Mgr. Tereza Štěpanovská, učitelka cizích jazyků /ŠJ-AJ/:

„Myslím si, že každý školský systém dané země má své přednosti a nedostatky. Na španělském systému mne zaujala především prostupnost jednotlivých stupňů vzdělávání. Konkrétně v Escuela de Hostelería y Turismo "La Laguna" se mi líbil přátelský vztah mezi učitelem a žáky a viditelný zájem studentů o obor, který studují. Co se týká úrovně angličtiny španělských studentů ve srovnání s našimi studenty, myslím, že se většina našich studentů nemá za co stydět. Základy angličtiny mají dobré, jen je třeba nebát se komunikovat.“

 

Co pro Vás bylo největším zážitkem, překvapením? Z čeho jste měli největší obavy?

 

Václav Tichý a Michal Doležal, oba studenti 3. ročníku SŠ v Šilheřovicích: 

„Jednoznačně největším zážitkem bylo poznání Španělska, jeho měst, které jsme měli možnost navštívit, jejich památek, španělské kultury. Pak možnost zúčastnit se Olivové konference a vidět při práci mnoho kuchařů z různých míst Evropy. Největším překvapením pak byla odlišná pravidla španělského stolování. Největší obavy jsme měli z komunikace. Ale vše se zvládlo, trochu nám i stouplo sebevědomí, když jsme zjistili, že v angličtině jsme možná i trochu lepší. Španělští studenti byli fajn – kamarádští a ochotní nám se vším pomoci.“

 

Oba studenti závěrem dodali, že by všem svým spolužákům doporučili  využít možnosti zapojit se do podobných projektů.

 

Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice, s.r.o. je:

 

  • SŠ, která se nachází se v okrese Opava, Moravskoslezský kraj
  • vychovává  již padesát let odborníky gastronomických oborů, od 90. let pak další odborníky v oblasti služeb
  • nabízí studium oborů tříletých - ukončených výučním listem, studium čtyřleté - ukončené maturitní zkouškou, dvouleté nástavbové studium
  • při škole je zřízen domov mládeže s internátním režimem /pro studenty ze vzdálenějších oblastí/

 

více na: www.hssilherovice.cz

 

 

 


Diskuse:
Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

Další články: 318
Reklamní partneři:

www.montycon.cz   www.romanabennet.cz

Mapa webu RSS
redakční systém, tvorba www stránek, webdesing, e-shop, jak založit internetový obchod