Home | Dnes je 22.09.2017
AKTUALITY

Další premiérová zkouška HK ČR: dílčí kvalifikace v oboru gastronomie

První zkoušky dílčích kvalifikací v oboru GASTRO pod taktovkou komory probíhaly minulý týden v Penzionu Povodí v Bělé pod Pradědem. Řádné zakončení dvoudenních testů bylo korunováno úspěchem v podobě předání osvědčení, které je platné po celé ČR. Z rukou zástupce HK ČR Radomíra Macečka jej převzaly čtyři ženy: Pavlína Zbránková, Lenka Štefančíková, Olga Mikulášková a Dobromila Illková.
 

„Jsem rád, že se nám daří rozšiřovat počet oborů, ve kterých certifikujeme a že jsme potvrdili primát největší autorizované osoby v České republice," řekl viceprezident HK ČR RNDr. Zdeněk Somr.

 

Počet certifikátů, které HK ČR vydala, brzy překoná magickou hranici jedné tisícovky. Od září 2009 do konce května 2010 vydala Komora 912 osvědčení ve třech oborech: Právo, právní a veřejnoprávní činnost (dílčí kvalifikace Strážný a Detektiv koncipient), Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (dílčí kvalifikace Výroba čalouněných sedadel a opěradel židlí) a od minulého týdne zmiňovaný obor Gastronomie, hotelnictví a turismus (dílčí kvalifikace Příprava minutek, Složitá obsluha hostů, Příprava teplých pokrmů, Příprava pokrmů studené kuchyně).

 

Veřejnou zkoušku „Příprava teplých pokrmů, Příprava pokrmů studené kuchyně a Příprava minutek" úspěšně složily dvě uchazečky, Pavlína Zbránková a Lenka Štefančíková.

 

Kandidátky musely prokázat nejen znalost dodržování jednotlivých receptur, ale i vystavení žádanek na suroviny a doklady převzetí zboží.

 

Součástí testu Příprava teplých pokrmů je nejen příprava teplého jídla, ale i výpočet kalkulace, sestavení jídelního lístku, příprava moučníku a teplého nápoje.

 

Při zkoušce Příprava studené kuchyně je velmi důležitá zručnost při úpravě polotovarů, ale rovněž sestavení kalkulace.

 

Příprava minutek obsahuje znalost organizace práce v provozu a při různých tzv. gastro akcích.

 

Veřejnou zkoušku „Složitá obsluha hostů" složily na výbornou dvě ženy, Olga Mikulášková a Dobromila Illková.

 

Součástí této kvalifikace je obsluha při slavnostních příležitostech a rautech, způsob a správnost vyúčtování s hostem, konečné denní vyúčtování, práce na pokladně a příprava slavnostní tabule. Při hodnocení je mimo jiné sledována kvalita komunikace s hostem, a jsou zároveň posuzována i estetická hlediska a celkově profesionální chování.

 

V červnu přibudou další dva obory: Stavebnictví, geodézie a kartografie (dílčí kvalifikace Kominík - Revizní technik spalinových cest) a Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (dílčí kvalifikace Elektromechanik pro TZ).

 

Zájemce, který chce získat osvědčení o dílčí kvalifikaci, musí o zkoušku požádat takzvanou autorizovanou osobu. Ty mají pověření k ověřování od autorizujícího orgánu-gestora, kterým je některé z ministerstev. Vazbu kvalifikace na povolání může zájemce najít v Národní soustavě povolání (www.narodni-kvalifikace.cz), kde jsou uvedeny popisy jednotlivých povolání a jim příslušné kvalifikace.

 

 

Článek převzat ze serveru Hospodářské komory České republiky.


Diskuse:
Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

Další články: 317
Reklamní partneři:

www.montycon.cz   www.romanabennet.cz

Mapa webu RSS
redakční systém, tvorba www stránek, webdesing, e-shop, jak založit internetový obchod